Feragat Edilen Davanın Tekrar Açılması Mahkemenin Yapacağı İş - Feragatın geçerliliği
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi E:2014/5998, K:2014/15746
- Doktrinde de ,davacı feragattan dönemez, feragatı ile bağlıdır. Fakat davacı, feragatın irade bozukluğu nedeniyle geçersiz olduğunu aynı davada ileri sürebilir veya feragatın iptali için ayrı bir dava açabilir. HMK 311 1 cümle 2 (Medeni Usul Hukuku Prof. Baki Kuru, 2011 Ank. 529.syf.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Esas No:2010/21834 Karar No:2011/4772
- Davacı, feragatın hata, hile veya ikrah nedeniyle feshi için ayrı bir dava açmayıp da, feragatın geçersizliğini ileri sürerek, feragat ettiği davayı yeniden (tekrar) açarsa, mahkemenin önsorun olarak feragatın hata, hile veya ikrah nedeniyle geçersiz olup olmadığını araştırması gerekir.
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi E:2015/12242, K:2018/9159
- Mahkemece hükmün gerekçesinde her ne kadar feragattan sonra davacılar vekili feragatın feshini talep etmiş, bu konuda müvekkillerinin yanıltıldığını ileri sürmüş ve tanık dinletmiş, ayrıca davalı ... de dilekçe ile lehine yapılan feragatın feshini talep etmiş ise de, feragatın geçerliliği kabule bağlı olmadığı gibi, feragattan feragatın mümkün olmadığı, ayrıca davacı vekilinin ileri sürdüğü davalı ...'in kaza sonrasında müvekkillerine ödeme yapacağı vaadi ve bu inançla müvekkillerinin davadan feragat ettiklerine ilişkin
- iddiasının ise hata, hile veya ikrah niteliği taşımadığı ve bu nedenle feragatın geçerli olduğu anlaşılmakla davacı vekilinin bu iddiasına itibar edilmediği belirtilerek, davalı sürücü Mehmet ve davalı malik şirket yönünden asıl ve birleşen davanın reddine, davalı ... şirketi bakımından asıl davanın kabulüne karar verilmiştir. Oysa ki davacıların davalı ... yönünden davadan feragat sebebi, bir ay içinde yapılacak ödeme vaadi olup feragattan sonra ödeme yapılmadığı hususu davalı ...'in de kabulündedir. Bu durumda davacıların feragatın temelini oluşturan ödeme vaadi konusunda hataya düştüğü sabit olup mahkemece feragatin iptali talebinin kabulü ile sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.