Yapay Zeka ve Hukuk Work Farkı

[email protected]
03 Ocak 2023 10:17

YAPAY ZEKA


Yapay zeka: Bilimsel adıyla mantıksal analiz robotu olarak biliniyor. Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti diye de tanımlanabilir.

YAPAY ZEKANIN GELECEĞİ


Google’a ait DeepMind şirketi tarafından geliştirilen AlphaGo isimli yapay zekanın geçtiğimiz hafta dünyanın en iyi go oyuncusunu üç maçta da mağlup etmesinin ardından pek çok kişinin aklına ‘’Yapay zekanın insanı mağlup edeceği sıradaki alan ne?’’ sorusu gelirken Oxford Üniversitesi İnsanlık Geleceği Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı bu sorunun yanıtını bulmak için kapsamlı bir araştırma yaptı. Yüzlerce makine öğrenme uzmanıyla görüşen ekip bazı önemli işlerin ne zaman yapay zeka tarafından yapılabilir hale geleceğine dair öngörülerini paylaştı.

Oxford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma sonuçlarına göre yapay zeka 2053 yılına kadar ise cerrahların işini elinden alacak.


HUKUKTA YAPAY ZEKA


İLK HUKUK CHATBOT'U


Dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay cezalara itiraz etme, izin talebi oluşturma gibi işlemleri chatbot ile yapabiliyor.
Stanford Üniversitesinde öğrenci olan Joshua Browder, iki yıl önce New York ve Londra'da park cezalarına itiraz edebilen bir chatbot geliştirmişti. 2016 Haziran'ına kadar DoNotPay isimli chatbot, yüzde 64 başarı oranıyla 160.000 park cezasına başarıyla itiraz etti.

Browder, yeni yazılımı ile bu yılın başlarında ABD, İngiltere ve Kanada'daki sığınmacılara yardım ediyor. Chatbot, 50 eyalette ve İngiltere genelinde 1.000'in üzerinde farklı yasal konuda yardımcı olabiliyor. DoNotPay'in yapay zeka destekli yardımını kullanmak için soruyu arama çubuğuna yazmak yeterli oluyor ve bulunduğunuz yere özgü ilgili yardım bağlantıları açılıyor.

Chatbot size sorular sorarak bir mektup veya diğer yasal belgeleri bir araya getiriyor. Chatbot doğum izni talepleri, ev sahibi tartışmaları, sigorta talepleri ve taciz gibi konularda dilekçe yazmanıza veya form doldurmanıza yardımcı oluyor. Böylelikle avukat ile görüşmeye gerek kalmadan, gerekli dilekçeler ve formlar internet üzerinden ayarlanabiliyor.


AİHM HUKUK YAPAY ZEKASI


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yargı kararlarının, UCL, Sheffield Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen bir yapay zeka (AI) yöntemi kullanılarak% 79 doğrulukla öngörüyor. Yöntem, bir makine öğrenme algoritması kullanarak vaka metniniotomatik olarak analiz ederek büyük bir uluslararası mahkemenin sonuçlarını tahmin eden ilk hukuk robotudur. 


SÖZLEŞME DEĞERLENDİREN HUKUK YAPAY ZEKASI


New York merkezli Law Geex isimli şirket de hukukla teknolojiyi birleştiren aktörlerden biri. Birkaç aylık bir eğitim sürecinden geçirdikleri yapay zekâya Amerikan sözleşme hukuku sisteminin prensiplerini, kanunları ve izlemesini istedikleri hukuki politikayı kodlamışlar. Ardından binlerce sözleşme örneği yükleyerek makine öğrenmesi (machine learning) ve derin öğrenme (deep learning) yöntemleriyle yapay zekânın kendini geliştirmesini sağlamışlar. Peki, bu yapay zekâ şirketin müşterilerine tam olarak ne sunuyor? Geliştirilen otomasyon sayesinde yapay zekâ, yüklediğiniz sözleşmenizi gözden geçiriyor. Hukuki boşluklar ile müşterinin lehine ve aleyhine olan durumları tespit ediyor ve varsa hataları düzeltiyor.

Avukatlardan toplamda 153 paragraftan oluşan 5 farklı sözleşmeyi inceleyerek hukuki değerlendirmelerini sunmalarını istemişler. Aynı sözleşmeleri bir yandan da yapay zekâya vermişler. Stanford University, Duke University School of Law ve University of Southern California’dan profesörlerin danışmanlığında ve tecrübeli hukukçu Christopher Ray’in bağımsız hakemliği altında yürütülen araştırmanın sonucunda ortaya çıkan sayılar heyecan verici. Verilen işi 20 avukattan en hızlısı 51 dakikada bitirirken en yavaşı 156 dakikada bitirmiş. Pekâlâ, yapay zekâ ne kadar sürede bitirmiş olabilir? 26 saniye. Evet, yapay zeka sadece 26 saniyede 5 sözleşmenin tamamını incelemiş. Elbette süre tek başına kayda değer bir ölçüt değil. Öyleyse avukatlar ve yapay zekânın incelemedeki başarı oranlarına bakalım. En başarılı avukat %6’lık bir hata oranıyla %94’lük bir başarı elde etmiş. Buna karşılık en başarısız avukatın performansı %67’de kalmış. Tüm avukatların başarı ortalaması ise %85. Gelelim yapay zekâya. Cihazın 26 saniyede incelemiş ve tashih etmiş olduğu sözleşmelerdeki başarı oranı %94.


İLK HUKUK YAPAY ZEKA ROBOTU


IBM tarafından geliştirilen AI (Artificial Intelligence) ROSS, hukuk alanında kullanılan ilk yapay zeka olarak karşımıza çıktı.

Amerika’da yaşanan en büyük dolandırıcılık vakalarından biri olan Bernie Madoff’un davasında da kullanıldığını açıklayan IBM, veri toplama konusunda Ross’un davanın gidişine büyük katkısı olduğunu paylaştı. Akabinde, ünlü hukuk bürolarından Baker&Hostetler Hukuk Bürosu AI ROSS’u işe aldığını açıkladı.

AI ROSS, icra-iflas alanında hizmet vermek üzere geliştirilmiş; avukat, hukuki danışman ve içtihat kaynağı benzeri sıfatlarla işleyen bir yazılım. Ross, verilen hükümler, karar gerekçeleri, soruşturmalar ve savunmalar neticesinde kendini yenileyebilen ve hukuk dünyasının değişimini öğrenebilen sisteme sahip.

ROSS Intelligence CEO’su Andrew M. J. Arruda, Ross’u geliştirmekteki amaçlarının, avukatların binlerce sayfalık dokümanları taramasına gerek kalmaksızın, gerekli verileri süzerek ve her türlü ilgili içtihatla ilişkilendirerek hukuki sürecin hızlandırılması olduğunu paylaştı. Ross’un kapasitesinin Ceza Hukuku, Vergi Hukuku ve İş Hukuku başta olmak üzere pek çok alanda geliştirilip daha geniş kapsamlı hizmet vermesi için çalıştıklarını belirtti.

TÜRKİYE'NİN İLK HUKUK YAPAY ZEKASI : HUKUK WORK


Dünyadaki emsallerine paralel olarak Hukuk Work yapay zekası, hukukçulara insanlar gibi hatta insanların bile ulaşamadığı çözümlere ya da sonuçlara ulaşmasını amaçlamaktadır. 

Tüm dünyada hukukçuların karşılaştıkları hukuki sorunlarda en önemli uğraşları, bu soruna ilişkin yargı pratiklerinin ne olduğudur. Bu uğraşta karşılaştıkları bir çok problem bulunmaktadır.

Elinizdeki olaya ilişkin en güncel kararı bulduğunuzu zannederken, aslında bu karar istisna - olaya özgü bir karar olup, çözmeniz gereken hukuki sorun için emsal teşkil etmemektedir veya yerleşik görüş olduğunu açıkça ifade eden bir karar bulmuşsunuzdur, ancak en güncel yeni kararlarda eski yerleşik görüşten vazgeçildiğini açıkça ifade eden kararlar vardır. Tam da istediğiniz kararları barındıran bir arama sonucu elde etmişsinizdir, ancak kopya kararlardan dolayı aradığınız ayrıntıyı içeren kararı bulmak için bir çok defa arama yapmanız ve-veya onlarca içtihada bakmanız gerekmektedir. Şansınızı bir de Google'da denemek istersiniz, ancak ne getirdiği bilginin güncelliğini kontrol edebilirsiniz, ne de getirdiği bilginin yanında dikkat edilmesi gereken diğer yönleri görebilirsiniz.
...
Hukuk Work Yapay Zekası hukukçuların, karşılaştıkları hukuki sorunlarda en önemli uğraşları olan emsal karar aramada yapay zekayı tek tık aşamasına getirmiştirNeyi nasıl getirdiğini gelin özelliklerine bakarak somut olarak görelim:





Popüler Gönderiler

Image Description

Bu makale, yapay zekanın hukuk alanında…

Image Description

İngiltere'de trafik cezalarıyla mücadel…

Image Description

İİK’nın 363. maddesinin, 02.03.2005 tar…

Image Description

Bu yazımızda imza inkarının TMK 2. madd…

Image Description

Hukuk Work arama motoru ile, karar ara…