Karar arama temelleri

[email protected]
26 Nisan 2023 20:18

Hukuk Work arama motoru, aradığınız terimlerin yazdığınız haliyle aradığı gibi, ekli ise eksiz, eksiz ile ekli,ünsüz sertleşmesi ve yumuşamasına uğramış halini , eş anlamlısını aramaktadır. Böylelikle arama motorlarında sıkça karşılaşılan yanlış sonuçların önünüze getirilmesi ve  hiç bir sonuç getirmemesi gibi  durumları ile karşılaşmazsınız.


Doğal dil işleme özelliği olmayan veya bu özelliği yeteri kadar gelişmemiş olan emsal karar arama motorlarında hiç bir sonuç çıkmamasının bir diğer nedeni da fazladan yazdığınız bir terim de olabilir.  

Aşağıda bolca örnekleri verilen en temel aramalarda bile sıfır sonuç gösteren emsal karar bulma sitelerinin aksine Hukuk Work arama motoru sizi yormadan doğrudan sonuca götürür.

Örnek 1 : itirazın iptali kefaletin geçerli olmadığı kötü niyet tazminatı haksız ve kötü niyetli görülürse

Örnek 2 : ihtiyati haciz İİK 259. madde ilama dayanan alacaklarda teminat istenmez kesinleşmesi

Örnek 3 : çek görüntüsü araya ciro eklendiği 

Örnek 4 : itirazın iptali alacak davası davanın tamamen ıslahı

Örnek 5 : şirkete tebligat bulunmama nedeninin  

Örnek 6 : sağ doğmak anne karnına düştüğü an kişilik   

Örnek 7 :İİK 99. 3. kişinin istihkak davası açılmasında hukuki menfaat

Örnek 8 : ara karar ile hükmedilen tedbir nafakası ilamlı takip yapılamaz  

Arama terimlerini aklınıza ilk geldiği şekilde yazsanız da,  Hukuk Work arama motoru size doğru sonucu getirecektir. 

Yine de çeşitli gereksinimleri karşılayacak kullanıcı dostu, yaptığınız aramaların verimini artıracak ek özelliklere ilişkin aşağıda anlatılmaktadır.

Arama temelleri

Hukuk Work'te tüm arama seçeneklerini öğrenmek için dakikalarınızı harcamak gibi bir niyetiniz yoksa, endişe etmeyin. Temelleri bildikten sonra,  zamandan tasarruf ederek doğru sonucu kolayca ulaşacaksınız. İşte Hukuk Work arama motorunun bilmeniz gereken temel özellikleri:

Virgül , Tire : Arama kavramlarınızı arasına virgül ve tire işareti koymanıza gerek yoktur. 

Aramalarınızı gerektiğinde basit ve genel tutma: Hayatın her alanında olduğu gibi, burada da en iyi tavsiye, işleri basit tutmanızdır. Örneğin eğer terimi bilip ilgili maddeyi bilmiyorsanız; kavramı ve "maddesi" kelimesini yazarak bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Böylelikle araştırma yapacağınız konuda temel arama parametrelerini toplamış olursunuz. Götürülecek borç TBK terimlerini arattığınızda  TBK 89. maddeyi kolayca bulacaksınız.


Böylelikle aradığınıza daha kolay şekilde ulaşabilirsiniz. İlgili mevzuat maddesini tahmin edeyim derken yanlış yazabilirsiniz, bu da sizi bambaşka yerlere götürebilir.

Emsal karar ile dost kelimeler kullanma : Mümkün olduğu kadar yüksek yargının kullandığı kelimeleri kullanmaya çalışın, aradığınız bilgiyle ilgili terimlerin emsal kararlarda nasıl yazılmış olabileceğini düşünün. 
Hangi Hukuk Branşı : " intifa hakkı ile yükümlü satış değerinin tespiti kıymet takdiri"  aradığınız bu kavramlar hem ortaklığının satış suretiyle giderilmesini davası nedeniyle Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin görev alanına giren emsal kararları getireceği gibi hem de bu kavramların cebri icra hukukuna ilişkin olması nedeniyle Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin görev alanına giren emsal kararları getirecektir. İcra hukukuna ilişkin emsal kararları istiyorsanız "İİK" veya "icra" terimlerini de arama kavramlarınıza ekleyiniz.

Arama terimini gerekir ise makul tutma: Mümkün olduğu kadar ne az ne de fazla  terim kullanarak başlayın, daha sonra ihtiyaç duyduğunuz takdirde daha fazla terim ekleyerek arama sonuçlarını iyileştirin. Eğer ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla kelime eklerseniz sonuçlar başka yöne kayabilir. 
Kavramlarınız çok genel ifadeler içeriyor ise nokta atışı emsal karar bulmanız biraz zorlaşacaktır. Aramanızın ilgili olduğu kanun numarasını biliyor iseniz bu bilgiyi eklemeniz faydalı olacaktır.

"TBK 569 Güvenilir kişiye bırakırlarsa hakimin kararı" aramasında, güvenilir kişiye teslim hususunda yeterli karar bulunmadığından "Güvenilir Kişiye" araması size daha fazla sonuç getirebilecektir.

İlgili Mevzuat : Arama sonucunuzu daha da daraltmak isterseniz yine Hukuk Work yapay zekasının size sunmuş olduğu İlgili Mevzuat sekmesine tıklayıp ilgili mevzuattan aramanızda kullanabileceğiniz terimleri bulabilirsiniz.

Noktalama işaretlerini kullanmanıza gerek yok: Eğer kesme işareti veya virgül gibi noktalama işaretleriyle aranız iyi değilse, üzülmeyin. Hukuk Work noktalama işaretlerini tanımaz. Bu nedenle onları yazsanız bile, göz ardı edilecektir. Benzer şekilde, arama işlevi büyük veya küçük harflere duyarlı değildi. Bu nedenle büyük ya da küçük harfleri kullanarak arama yapmanız sonuçları değiştirmeyecektir.

Tırnak içine alınan terimler ( " ") : Eğer aradığınız anahtar kelime grubu veya terimi tam olarak biliyorsanız, o hâlde bunu tırnak işaretlerinin arasına almak, daha iyi sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Örneğin,   sulh "mahkeme huzurunda" harici      şeklindeki bir anahtar terimle mahkeme dışı yapılan sulhe ilişkin emsal kararlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz :


Tabii ki, bu şekilde hedefi tam 12’den vurmak ve ilgili diğer sonuçları gözden çıkarmak gibi bir tehlike de bulunuyor.
Önemli kelimeleri odaklama (+) :  Arattığınız terimleri içeren başka konular da bulunmaktaysa diğer konulara ilişkin emsal kararlarda bulunmayan terimleri "Odakla" kısmından ön sırala çıkartabilirsiniz. 
Terim Öbekleri : Arama kavramlarınızdaki terim öbeklerini yan yana yazınız. Böylelikle Yapay Zekanın aramanıza özgü türev üretmesi daha sağlıklı olur. Örnek : " İİK 127. madde tapu siciline kayıtlı ilgililer mirasçı " aramasında "tapu siciline kayıtlı ilgililer" terim öbeğini "ilgililer tapu siciline kayıtlı" sıralaması ile yazılmaması yapay zeka için daha anlaşılır olacaktır.
İstenmeyen kelimeleri harç bırakma ( - ): Arama sonucunda hariç tutmak istediğiniz terimler var ise "Hariç Bırak" kısmından istemediğiniz terimi arama sonucundan çıkartabilirsiniz.
Ayrıntılı arama / Daire / Karar Yılı :  Eğer yukarıda verdiğimiz püf noktaları aradığınızı bulmanıza yardımcı olmuyorsa, "Gelişmiş arama" veya sol menüdeki "Daireler" ve "Yıllara Göre" özelliğini kullanarak kurum , daire ve dosya bilgilerine veya karar yılına göre aramanızı daha daraltabilirsiniz.

İlgili Gönderiler

Image Description

Hukuk Work, Türkiye'nin en kapsamlı Yar…

Image Description

Hukuk Work, hukuki araştırmaları kolayl…

Image Description

Emsal karar bulmak dava kazanmak için b…



Popüler Gönderiler

Image Description

Bu makale, yapay zekanın hukuk alanında…

Image Description

İngiltere'de trafik cezalarıyla mücadel…

Image Description

İİK’nın 363. maddesinin, 02.03.2005 tar…

Image Description

Bu yazımızda imza inkarının TMK 2. madd…

Image Description

Hukuk Work arama motoru ile, karar ara…